Uitgelichte bachelor projecten
Binnen thema's als de gezondheidszorg, sociale interactie, slaap, jongeren en financiën. Vaak in samenwerking met andere Industrial Design studenten (TU Eindhoven).
MIAUSE.
Hoe kunnen ouder en slechtziend kind een band met elkaar opbouwen door gebruik te maken van andere zintuigen?
Praktische informatie
TU Eindhoven | Industrial Design | Bachelor 2e jaar | team van 5 | In samenwerking met Bartiméus.
Impact
Voor slechtziende kinderen is het erg lastig een band op te bouwen met hun ouders. Normaliter bouwen mensen op een visuele manier een band met elkaar op door elkaar te spiegelen of door de focus op eenzelfde object te leggen (joint attention). In de ontworpen speelgoedset ‘Miause’ is het mogelijk voor ouder en kind om elkaar te spiegelen door gebruik te maken van de andere zintuigen: horen en voelen. Door een interactief verhaal te ontwerpen over een kat die de weg naar huis zoekt, worden ouder en kind uitgenodigd om tegenover elkaar dezelfde acties met het kussen en huisje uit te voeren, bijvoorbeeld door allebei een oor van de kat door een deurtje te doen. Zo leren ze spelenderwijs elkaar te spiegelen en de aandacht op hetzelfde object te richten. De set is tot stand gekomen door bij verschillende gezinnen verschillende niveaus aan prototypes voor te leggen. Dit werd door hen erg goed en vol enthousiasme ontvangen.
SOCIAL LIGHT.
Hoe kan de sociale interactie tussen gezinnen met tieners in een restaurant verbeterd worden?
Praktische informatie
TU Eindhoven | Industrial Design | Bachelor 1e jaar | team van 4.
Impact
Hoe krijg je jongeren (tussen 15-20 jaar) van hun telefoon tijdens een gezellig diner in een restaurant? Daarvoor hebben we Social Light ontworpen. Een interactieve lamp die luistert of er een stilte valt aan tafel (door telefoongebruik). Zodra er een stilte is gedetecteerd begint er een LED lamp te bewegen en kleurt er een gebied rood, blauw, groen of geel boven een bepaald persoon. Dit moedigt de persoon aan het gesprek weer op te starten over een bepaald thema dat correspondeert met de kleur van de lamp (terug te vinden op de menu kaart).
kooko.
Hoe kunnen we de sociale interactie tussen ouderen met milde tot ernstige dementie op een woongroep (in verzorgingstehuis) verhogen en zo hun kwaliteit van leven?
Praktische informatie
TU Eindhoven | Industrial Design | Bachelor 2e jaar | team van 4 | In samenwerking met Pleyade zorggroep.
Impact
Bij Pleyade wonen mensen in verschillende fases van dementie samen op een woongroep in een verzorgingstehuis. Door een middagdeel mee te draaien op de groep, begeleiding te interviewen en literatuuronderzoek kwamen we erachter dat veel tijd individueel wordt doorgebracht door de bewoners. De sociale interactie stagneert hierdoor, wat effect heeft op kwaliteit van leven. Door een moment te creëren waarop alle bewoners samen kunnen werken aan een maaltijd wordt de sociale interactie en het gevoel van ‘erbij horen’ weer geprikkeld. Alleen hoe zorg je ervoor dat bewoners met dementie dit op een veilige en speelse manier weer kunnen oppakken? Op basis van verschillende fysieke prototypes en user tests met het kookspel ‘cooking mamma’ hebben we de Kooko kook tools ontworpen. Dit is een fysieke snijplank met verschillende onderleggers die verwisseld kunnen worden en de bewoners leren hoe ze bepaalde stukken fruit of andere ingrediënten voor de maaltijd kunnen snijden. We hebben ook samen met de bewoners het laatste prototype getest om te kijken of het lukt en hoe de sociale interactie is en samenwerking. Dit werd positief ervaren.
Deze kooktools kunnen ook in een bredere context dan de zorg ingezet worden. Bijvoorbeeld om jonge kinderen te motiveren gezond te eten door mee te laten helpen in het kookproces. Daarom zijn we bij HEMA op gesprek geweest om het prototype en concept voor te leggen en de mogelijkheden te bespreken.
PIGGY BANK.
Hoe kunnen we jonge kinderen op een speelse manier leren geld te sparen en hier bewust mee om te gaan?
Praktische informatie
TU Eindhoven | Industrial Design | Bachelor 1e jaar | solistisch | Als onderdeel van het vak Creative Programming.
Impact
Ik wilde graag leren hoe ik een ‘tilt sensor’ kon toepassen op een manier die van toegevoegde waarde zou zijn. Een tilt sensor registreert een beweging naar links en een beweging naar rechts. Dit kun je als input gebruiken om een actie vast te hangen aan een beweging naar links of een beweging naar rechts. Hoe tof is het om deze techniek te gebruiken in een spaarpot? En er eigenlijk een spelletje van te maken zodra je extra muntjes in je spaarpot doet? Zodat je eigenlijk dubbel zoveel plezier haalt uit het sparen van geld! Met dit idee in mijn achterhoofd heb ik een prototype gemaakt van een fysiek-digitaal spel ‘Piggy Bank’. In dit spel kun je met een fysieke drukknop invoeren hoeveel muntjes je hebt toegevoegd in je spaarpot. Deze muntjes komen dan in het spel naar beneden gevallen. De muntjes mag je dan opvangen door het varkentje in beeld naar links of rechts te bewegen met je spaarpot (waar de tilt sensor in zit) of te laten springen met de spatiebalk van de laptop. Zo kun je een zo hoog mogelijke score proberen te halen en is het super gaaf om geld te sparen. Dit heb ik zelf geprogrammeerd met een combinatie van Arduino en Processing. Daarnaast heb ik het elektronisch circuit zelf in elkaar gezet.