top of page
Card Sorting Flow BNBB.jpeg

Een gebruiksvriendelijke digitale flow voor de Blink Nederlands bovenbouw methode

Hoe verbeteren we de flow van het digitale platform voor de Nederlands bovenbouw methode (VO)?

Co-creatie onderzoek 
voor gebruiksvriendelijke flow van een digitaal platform

Looptijd
3 maanden
2022

 

Samenwerking
Samen met team digitaal en Nederlands bovenbouw (uitgever, redactie, marketing) en mede co-creator Tim van der Meulen 

Extra
Uitkomsten zijn gebruikt om het digitale interface van deze Blink methode aan te passen en gebruiksvriendelijker te maken

 

AANPAK.

De flow door het digitale platform van de Blink Nederlands bovenbouw methode liep nog niet helemaal lekker voor leerlingen en docenten op het middelbaar onderwijs. In een team samen met product owner, UX designer, uitgever, redactie, marketing en co-creatie gingen we aan de slag om deze flow gebruiksvriendelijker te maken.

 

Daarvoor was het belangrijk dat ik samen met mijn collega Tim van der Meulen alle inzichten uit voorgaande interviews en observaties ging verzamelen. Om te kijken waar verbeteringen lagen op inhoudelijk gebied, digitaal gebied en op een combinatie van deze twee. Hier zijn 8 grote thema’s en 5 kleine thema’s uitgekomen en 3 focuspunten om in dit project mee aan de slag te gaan. Waaronder: leerdoelen duidelijk maken, het totaalplaatje van de lessen (overzicht) toegankelijk maken en werkbladen gebruiksvriendelijk implementeren.

 

Op basis van deze inzichten heb ik met mijn co-creatie collega Tim op verschillende middelbare scholen verdiepend co-creatie onderzoek gedaan naar die drie onderwerpen. Om meer te weten te komen over waar leerlingen en docenten precies tegenaan liepen in de digitale flow, hebben we ze creatieve opdrachten laten uitvoeren.

 

Zoals, show & tell, card sorting en mash-ups. Oftewel: opdrachten in de digitale lesmethode uit laten voeren en laten vertellen waarom ze bepaalde clicks en stappen uitvoeren; kiezen uit kaarten met stellingen welke behoeftes rondom de flow het meest van toepassing waren; vanuit bestaande social media platforms laten meedenken hoe de flow van de bovenbouw methode eruit zou kunnen zien.

 

Deze inzichten hebben we met het team gedeeld en geanalyseerd in een 'download sessie', om iedereen mee te krijgen. Ondertussen heb ik samen met de UX designer de website van de methode doorlopen en vanuit een ontwerp blik alvast wat suggesties voor verbetering gedaan. Vanuit de downloadsessie en voorgaande brainstorms is het digitale en inhoudelijke team aan de slag gegaan met herontwerpen voor het digitale platform.

Toegepaste competenties en tools.

bottom of page